Trudno wyobrazić sobie dzisiejszy świat bez plastikowych opakowań, słoików czy szklanych butelek. Z licznie przeprowadzanych badań wynika, że ilość produkowanych opakowań plastikowych rośnie wykładniczo. Z każdym kolejnym rokiem zużywamy coraz więcej plastiku. Nie jest to zbyt dobra wiadomość dla miłośników przyrody bowiem plastik rozkłada się wiele tysięcy lat. W związku z tym coraz częściej promowane są rozwiązania ekologiczne.

Ekologiczne pakowanie produktów

opakowania ekologiczneJuż sama produkcja sztucznych opakowań jest dość mało korzystna dla środowiska jakie nas otacza. Podczas produkcji plastiku do atmosfery uwalnia się bardzo dużo dwutlenku węgla oraz innych szkodliwych substancji. Dodatkowo jak już wspomniano we wstępie plastik rozkłada się bardzo długo. Coraz więcej firm produkujących produkty spożywcze inwestuję w opakowania ekologiczne. Wbrew powszechnej opinii z materiałem ekologicznym jest również papier. Powstaje on z celulozy pozyskiwanej z drewna ale jest on bardzo łatwo rozkładalny w glebie. Ma to na uwadze wielu producentów produktów spożywczych i często w papierowych opakowaniach sprzedawane są ich produkty. Warto również wspomnieć o tym, że wiele lokali gastronomicznych sprzedaje żywność zapakowaną opakowania wytworzone prasowanych otrębów czy też wiórów drzewnych. Jakiś czas temu dość dużą popularnością zaczął się również cieszyć bioplastik. Materiał ten wytwarzany jest niemalże w całości z surowców roślinnych.

Produkcją plastiku ekologicznego, o którym wcześniej wspomniano zajmuje się już bardzo duża liczba firm. Bardzo dużą zaletą tego materiału jest to, że podczas jego produkcji do atmosfery nie jest uwalniana duża liczba gazów cieplarnianych. Bioplastik najczęściej bazuje na takich surowcach jak kukurydza czy trzcina cukrowa. Powstaje on również z odpadów papierowych oraz rolniczych.