Każdy pasjonat gotowania wie, że o istocie, smaku i charakterze każdego dania potrafią przesądzić odpowiednio dobrane dodatki. Czymże byłoby pieczone mięso bez marynaty, prawdziwa włoska pizza bez oliwy i ziół śródziemnomorskich, a lody bez bitej śmietany? Często poszukujemy prostych kulinarnych rozwiązań, które ubogacą naszą potrawę bez zmiany jej charakteru.

Zastosowanie czerwonej pasty curry

czerwona pasta curryJednym z ciekawszych propozycji na dodatek do wielu dań mięsnych, warzywnych, kuchni orientalnej i włoskiej jest czerwona pasta curry. To odkrycie, które ubogaci nasze kuchenne eksperymenty, a przy tym jest zdrowe i wegańskie, możemy więc przyrządzać tę pastę, nie martwiąc się o negatywny wpływ na nasze środowisko. Przepisów na przygotowanie tej pasty jest wiele, każdy miłośnik gotowania ma zapewne własny sekretny pomysł, jednak można wyróżnić kilka składników kluczowych dla jej przyrządzenia. Są to: imbir, cebula biała, szalotka oraz duża ilość papryki – ostrej i słodkiej, by nadać temu dodatkowi ostrości i wyrazistego charakteru. Pasta ma pikantny smak, trzeba więc uważać z jej dozowaniem, zwłaszcza jeśli wiemy, że nasi goście lub domownicy nie mogą spożywać zbyt ostrych dań. Warto jednak użyć tej pasty do naszych kulinarnych eksperymentów, gdyż odrobina pikantnej przyprawy wpływa korzystnie na układ trawienny, pobudzając go do pracy. Stąd wniosek, że czerwona pasta curry jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Pastę curry możemy dodać do wielu dań wywodzących się z różnych zakątków świata. Najlepiej komponuje się ona jednak z potrawami kuchni orientalnej, zwłaszcza indyjskiej i tajskiej, w tamtych też rejonach jest popularna. Doceni ją każdy koneser tych smaków, a także ci, którzy lubią zwiedzać świat od kuchni i rozkoszować się egzotycznymi potrawami w zaciszu własnego domu.