Wietnamczycy lubią w kuchni kontrasty. Smak słodko-kwaśny, gorący i chłodny, gotowany i surowy, chrupiący i gładki. Potrawy na południu Wietnamu wydają się bardziej pikantne, słodsze i oleiste, z bardziej egzotycznymi owocami i warzywami, niż te w północnej części kraju, na które wpływ mają francuskie i chińskie style gotowania.

Podstawowe właściwości wietnamskiej kuchni

wietnamska kuchnia w gdańskuKuchnia wietnamska znana jest z używania sosu rybnego, sosu sojowego, ryżu, świeżych owoców i warzyw oraz ziół i przypraw, w tym trawy cytrynowej, limonki i jej liści. We wszystkich regionach Wietnamu nacisk kładzie się zawsze na podawanie świeżych warzyw i ziół jako przystawek wraz z sosem. Wietnamska kuchnia w Gdańsku najczęściej wykorzystuje wieprzowinę, kurczaka, krewetki i inne rodzaje owoców morza. Wołowina jest podstawą tradycyjnej zupa pho, która jest czasami spożywana na śniadanie. Popularne są również słone ciasta z mąki ryżowej z mieloną wieprzowiną i suszonymi krewetkami. Bardziej zamerykanizowani Wietnamczycy mogą jeść śniadania z płatków owsianych lub francuskiego chleba z dżemem i herbatą. Obiad może składać się z kanapki z marchewką, kolendrą, cebulą i rzodkiewką japońską z wieprzowiną lub kurczakiem na francuskiej bułce lub makaron ryżowy lub wieprzowina i warzywa zawinięte w cienkie owijki z papieru ryżowego. Kolacja to prawie zawsze ryż, a także kilka potraw na parze lub smażonych, zwykle w tym warzywa i ryby lub wieprzowina.

Ryba jest najczęstszym białkiem w wietnamskiej diecie. Wietnamczycy przygotowują ryby na różne sposoby: gotowane na parze, smażone, smażone. Warzywa obejmują kapustę, chińskie brokuły, zieloną gorczycę, zieleninę i ogórki. Najczęstszą przyprawą jest sos rybny używany w wietnamskich potrawach tak, jak europejczycy stosują sól.